Hannu Rautala

Kaikki alkaa yleisurheilusta

Vuonna 1948 syntynyt liikunnanopettaja, jonka nuoruusvuodet kuluivat opiskelun ohella jalkapalloa, jääkiekko ja yleisurheilua harrastaessa. Valmentajaura alkoi opiskelun luontevana jatkeena jo vuonna 1968 vasta 20-vuotiaana, kun ensimmäiseksi valmennettavaksi tuli 10-ottelija Johannes Lahti, joka edusti Suomea mm. kaksissa olympialaisissa. Lahden menestyksen myötä, alkoi muitakin SM-tason yleisurheilijoita ottaa yhteyttä Hannuun. Valmennettavana on ollut mm. Kari-Pekka Lax, Ari Salonen, Olli Kanervisto, Harri Rekola, Jari-Pekka Mikkola, Johan Meriluoto, Juha Sonck, Hennariikka Järvinen, Maiju Mattila ja Tiina Tuononen.

Jääkiekko astuu mukaan kuvioihin

Vuonna 1977 oli ensimmäinen vuosi, jolloin silloisen TPS:n jääkiekkojoukkueen päävalmentaja Juhani ”Juuso” Wahlsten pyysi mukaan TPS-valmennukseen ja vastaamaan nimenomaan kesäharjoittelusta. Ensimmäinen vuosi kuntovalmentajana toi heti hopeamitalin ja tästä alkoikin pitkä yhteistyö TPS:n kanssa ja menestyksekäs valmentajaura myös jääkiekkoilijoiden kanssa. Hannu on ollut mukana TPS:n kuntovalmentajana niin sanotusti välivuosittain, joukkueen mukana tai suunnitellut TPS-valmentajille kesäohjelman aina vuoteen 2010 asti, joka huipentui TPS:n mestaruuteen. Mitaleita TPS:n kanssa on kertynyt huimat 13 kappaletta.

”Rautalan kesäryhmä ”

Menestyksestä johtuen, pelaajien luotto Rautalan oppeihin oli jo ensimmäisen kesän jälkeen itsestäänselvyys ja aina vuodesta 1977 Rautalan mukana on kesän omatoimijaksolla ollut jääkiekkoilijoita. Rautalan kesäryhmä saa kuitenkin uuden ulottuvuuden ja käsitteen, kun vuonna 1995 MM-kisojen jälkeen ryhmään tulivat maailmanmestarit Saku Koivu ja Jere Lehtinen. Heidän mukaantulon ja menestyksen myötä, alkoi myös muita NHL-pelaajia liittyä ryhmään koko kesäksi, kuten Sami Salo, Aki-Petteri Berg ja Antti Aalto. Kesän -95 jälkeen ryhmässä on aina ollut suomalaisia NHL-kiekkoilijoita.

Tästä asti on ryhmässä ollut hieno sekoitus suomalaisia jääkiekkoilijoita juniorisarjoista, kotoisesta SM-liigasta, Euroopan sarjoista ja NHL:stä. Hannulla on ollut kesäryhmissään yhteensä jopa kahdeksan NHL:n ensimmäisen kierroksen varausta. Viimevuosina mm. Patrik Laine, Mikko Rantanen, Rasmus Ristolainen ja Lauri Korpikoski ovat luottaneet kesäisin Hannun oppeihin.